Д-р. Никос Карагеоргиадис

Очен лекар - хирург

JA Slideshow2 Module

Example of Section Blog layout (FAQ section)

Хибридни контактни лещи

Е-мейл Печат ПДФ

Тези лещи се състоят от 2 части: централна и периферна.

Централната част се произбежда от твърд газпропусклив материал с висок DK и с различни характеристики ( 1, 2 или 3 кривини).

Периферната част на лещата се произвежда от мек материал. Хибридните лещи се предлагат в голям спектър от диаметрите. Те съчетават предимствата на твърдите лещи с тези на комфорта на меките лещи.Те водят до увеличено време на носене.

Твърди газпропускливи лещи

Е-мейл Печат ПДФ

Твърди газпропускливи лещи

Твърдите контактни лещи са произведени първоначално от PMMA,материал непропусклив към кислород. През последните 20 години като резултат на голям напредък в технологията на материали и на дизайна на лещите, има богат избор от твърди лещи пропускливи към кислород, така наречени твърди газпропускливи лещи. Пропускливостта се определя от фактор DK. Колкото е по-висок този фактор, толкова по-голямо количество кислород минава през материала от които е произведена лещата.

При кератоконус поради голямата асиметричност на роговичния профил,най-добро пасване и съответно най-висока зрителна острота се постига с

лещи които имат 3 или повече кривини. Една по-стръмна в центъра,съвпадаща с върха на конуса, и две по-периферни,които са по-плоски от централната. Не рядко за постигане на идеалното пасване е нужно използване на торична твърда контактна леща.

Toric_need______Toric_need2_______

 

Склерални лещи

В тази категория се включват твърдите газпропускливи лещи с диаметър над 13мм. Предимствата на тези лещи са: добре центрирана оптическа зона стабилна корекция на зрението минимално местене на лещата при примигване,което води до минимално дразнене

Scleral_____Scleral_fluo______              

Меки контактни лещи

Е-мейл Печат ПДФ

Тези лещи както подсказва и името им, имат мека структура, което ги прави много удобни за носене.По размер са между 13-15мм, обхващат цялата роговица и лежат върху склерата. В зависимост от материалите и от физиологията на окото се определя времето на носене и периодът на смяната им.

Специални категории меки контактни лещи

1.Торични лещи

Това са контактните лещи които коригират астигматизъм. Новата технология на производство ни дава възможност за коригиране до 12 диоптера астигматизъм.

 

2.Меки лещи за кератоконус

Предлагат се при начални и средни стадии на заболяването. Централната им дебелина е по-голяма от обикновените меки лещи и така се коригират аберационните грешки при кератоконус. Периферията им е като на обикновените лещи. Големите им предимства са: стабилното зрение, бързата адаптация и удобството.

3. Меки лещи след рефрактивна хирургия и кератопластика (post - PRK, LASIK, PKP, INTACS)

Това са меки асферични лещи с обратен профил (reverse profile). Прилагат се при оплоскостени централно роговици. По този начин се постига добра стабилизация на лещата.

4. "Piggyback" лещи

Това е съчетанието на меки силикон-хидрогелни с твърди газпропускливи лещи. Този метод на пасване се прилага при случаи на много тънък и рехав епител, на чести епителни ерозии и на дискомфорт от твърдите лещи. Така се увеличава защитата на роговичната повърхност, комфортът и времето на носене на лещите.

5. Меки нарисувани лещи

Предлагат се при случаи на: частична или тотална левкома, колобома на ириса, аниридия, хетерохромия на ириса, левкокория, при оклузия на децата. Предлагат се без и с диоптър.

Е-мейл Печат ПДФ

Въпреки, че контактните лещи съществуват няколко десетилетия, през последните години се наблюдава огромно развитие в материалите и дизайн на лещите. Днес могат да се коригират с контактни лещи по-голямата част от рефракционните аномалии. Въпреки напредъка в индустрията на корекционни стъкла и появата на лазерна рефрактивна хирургия, контактните лещи осигуряват много предимства. Освен корекцията на функционалното зрение имат и естетична роля.

Сравнение на различни форми на корекция на зрениетоМеки к.л. Твърди к.л. Очила

Рефрактивна

хирургия

Зрително

поле

пълно пълно ограничено пълно

Стабилност

на зрението

отлична добра отлична отлична

Отблясъци

(glare)

нямат

при слаба

светлина

нямат

рядко

You are here: