Д-р. Никос Карагеоргиадис

Очен лекар - хирург

JA Slideshow2 Module

Рискови фактори

Е-мейл Печат ПДФ

Въпреки че, причината и патогенезата на МДСВ не са напълно ясни, комбинацията на различни фактори се смята за предпоставка към заболяването.

 

Възраст

Възрастта е основният рисков фактор за развитието на МДСВ.

С напредването на възрастта клетките губят способността на регенерация.

 

Хранене4_2

Антиоксидантите са хранителни добавки които засилват защитата на организма срещу увреждащия ефект на свободните радикали. Хората с намалено
съдържание на антиоксиданти в храната им имат висок риск за развитие на болестта.Увеличеното количество алкохол води до понижаване на нивото на антиоксиданти. Диета богата на хидрогенирани или сатурирани мазнини,увеличава риска за МДСВ.Организмът има нужда от мазнини за различните функции.Препоръки за ''добри мазнини'' можете да намерите тук.

 

 

Тегло

Хора с напреднало тегло имат увеличен риск за развитие на МДСВ

 

 

4_4

Тютюнопушене

Проучвания са доказали че,тютюнопушенето намалява защитните ефекти на антиоксидантите в окото.Пушачите имат 3 пъти по-висок риск за развитие на болестта в сравнение с непушачите.

 

 

 

4_5

Слънчева светлина

Клетките на макулата са изключително чувствителни на синия спектър на слънчевата светлина.Увреждането на клетките води до промени в макулата.Хората със светли очи са по-чувствителни на увреждащия ефект на слънчевата светлина.Филтри които блокират синия и УВ- спектър на светлината помагат на протекцията.

 

Пол

Жените над 75 години имат 2 пъти по-голям риск от мъжете на същата възраст.

You are here: