Д-р. Никос Карагеоргиадис

Очен лекар - хирург

JA Slideshow2 Module

Въпроси и отговори за крос-линкинг

Е-мейл Печат ПДФ

Защо да се направи крос-линкинг?

При кератоконус, колагеновите влакна от които се състои основната част на роговицата имат по-малък брой връзки помежду им. Това води до по-отслабена анатомична интергалност и до по-лесно изпъкване на роговицата при прогресиране на болестта. Операцията на крос-линкинг води до увеличаване на брои връзки между колагеновите влакна и съответно до забавяне или спиране на развитието й

Всеки пациент с кератоконус ли е подходящ за крос-линкинг?

Крос-линкинг се предлага на пациентите при които кератоконус прогресира.

Те трябва да са навършили 18 години и да не са прекарали вирусна инфекция на роговица. Освен се оценяват параметрите като дебелина на роговицата и стадий на болестта.

Колко ефективен е крос-линкинг?

Много проучвания са показали че CXL спира развитието при 95% от пациентите и че при част от тях води и до малко подобрение на зрението.

Крос-линкинг като лазерна корекция ли е?

Не. Лазерната корекция води до независимост от очилата или контактните лещи с отнемане на роговичната тъкан. При крос-линкинг не се отнема роговична тъкан (освен отстраняване на епитела които се регенерира скоро след операцията). Крос-линкинг се предлага за спиране на развитието на болестта и няма връзка със зависимостта с очилата или контактните лещи.

Може ли крос-линкинг да отстрани нуждата за трансплантация на роговицата?

Проучвания са показали че CXL може да предотврати нуждата за трансплантация на роговицата.

Може ли да се направи трансплантация на роговицата ако е направен в миналото крос-линкинг?

Трансплантация на роговица не се влияе от това дали е правен крос-линкинг преди.

Каква е разликата между крос-линкинг и трансплантация на роговицата?

Крос-линкинг е неинвазивна операция, при която се работи повърхностно. Трансплантация на роговицата е инвазивна операция, донорната роговица се поставя с конци които се свалят след няколко месеца и винаги съществува риск от реакция за отхвърляне на донорната роговица.

С каква упойка се прави крос-линкинг?

Прави се с капкова упойка.

Как се прави крос-линкинг?

След поставяне на капкова упойка и почистване на окото се отстранява най-горния слой на роговицата ( епителът ). В продължение на 30 мин се поставят рибофлавинови капки. След това се поставя една лампа с ултравиолетова светлина пред окото в която ще трябва да гледате. В края на процедурата се поставя една мека терапевтична леща, която се отстранява няколко дни по-късно и служи на зарастване на епитела.

Колко време отнема процедурата?

Процедурата отнема час и 10 минути средно.

Боли ли крос-линкинг?

Не. Крос-линкинг е без болкова процедура. Използва се капкова упойка за намаляване и на най-малкия дискомфорт. Някои пациенти имат лек дискомфорт след процедурата но ще Ви бъдат дадени указания за намаляването му.

Може ли да се направи крос-линкинг едновременно и на двете очи?

Практично е възможно да се направи и на двете очи едновременно, но за по-голямо удобство на пациента предпочитаме да се направи на всяко око поотделно

Кога е най-добре да се направи крос-линкинг?

Както с всички заболявания по-добре е да мислим за профилактика отколко за лечение. Най-подходящия момент за крос-линкинг е преди кератоконусът да се развие.  Колкото по в начален стадйи се направи, толкова по-добре. Този подход има огромни предимства относно корекцията на зрението,която при тези случай може да се постигне с очила или с меки лещи за кератоконус.

Колко време преди крос-линкинг трябва да не нося лещите?

Свалете лещата на окото на което ще се направи крос-линкинг 3 дни преди процедурата.

Кога мога да почна да нося леща отново?

Препоръчително е носенето на леща да почне 4-6 седмици след крос-линкинг.

Мога ли да нося старата ми леща след крос-линкинг?

След крос-линкинг има промяна на кривина на роговицата в продължение на 12 месеца. Най-вероятно старата Ви леща няма да пасва добре и това е нещо което може се установи от очния преглед.

Има ли подобрение на зрението след крос-линкинг?

Да Ви припомним , че крос-линкинг се прави с цел увеличаване на брой връзки между колагеновите влакна на роговицата, което води до по-здрава роговица и спиране или забавяне на развитието на болестта. Повечето пациенти на първия месец след процедурата имат малко влошаване на зрение. От 3ия-6ия месец се получава едно оплоскостяване на роговицата и съответно подобряване на зрение. Крайните резултати са на лице към 12ия месец след крос-линкинг.

You are here: