Д-р. Никос Карагеоргиадис

Очен лекар - хирург

JA Slideshow2 Module

Меки контактни лещи

Е-мейл Печат ПДФ

Тези лещи както подсказва и името им, имат мека структура, което ги прави много удобни за носене.По размер са между 13-15мм, обхващат цялата роговица и лежат върху склерата. В зависимост от материалите и от физиологията на окото се определя времето на носене и периодът на смяната им.

Специални категории меки контактни лещи

1.Торични лещи

Това са контактните лещи които коригират астигматизъм. Новата технология на производство ни дава възможност за коригиране до 12 диоптера астигматизъм.

 

2.Меки лещи за кератоконус

Предлагат се при начални и средни стадии на заболяването. Централната им дебелина е по-голяма от обикновените меки лещи и така се коригират аберационните грешки при кератоконус. Периферията им е като на обикновените лещи. Големите им предимства са: стабилното зрение, бързата адаптация и удобството.

3. Меки лещи след рефрактивна хирургия и кератопластика (post - PRK, LASIK, PKP, INTACS)

Това са меки асферични лещи с обратен профил (reverse profile). Прилагат се при оплоскостени централно роговици. По този начин се постига добра стабилизация на лещата.

4. "Piggyback" лещи

Това е съчетанието на меки силикон-хидрогелни с твърди газпропускливи лещи. Този метод на пасване се прилага при случаи на много тънък и рехав епител, на чести епителни ерозии и на дискомфорт от твърдите лещи. Така се увеличава защитата на роговичната повърхност, комфортът и времето на носене на лещите.

5. Меки нарисувани лещи

Предлагат се при случаи на: частична или тотална левкома, колобома на ириса, аниридия, хетерохромия на ириса, левкокория, при оклузия на децата. Предлагат се без и с диоптър.

You are here: