Д-р. Никос Карагеоргиадис

Очен лекар - хирург

JA Slideshow2 Module

Аберации от висок порядък

Е-мейл Печат ПДФ

Днес знаем че всички очи,даже и еметропичните, имат аберации от висок порядък в по-малка или в по-голяма степен. Първите имат нормална зрителна острота и вторите имат намалено зрение, и особено на слаба светлина имат оплаквания от: появата на ореоли около светлинните източници ( spherical aberration ) и от двойни образи като резултат на кома ( coma ) или на вторичен астигматизъм.

При очите с голяма степен на високите аберации най-добро коригирано зрение може да се постигне с по-дебели меки контактни лещи, с твърди газпропускливи лещи както и с високо технологични меки лещи интегриращи и коригиращи аберациите. Очилата и обикновените меки контактни лещи не коригират аберациите от висок порядък.

 

Коя е причината на тези аберации?

Щом роговицата е отговорна за около 70% от пречупвателната способност на окото, при нея ще открием в по-голямата степен причината на тези аберации. Всякаква асиметрия на повърхността на роговицата е причина за появата на кома и ако стойностите й са големи се появяват и двойните образи или сенките на обектите. Накратко ако разделим роговицата на квадранти и отсрещните квадранти нямат еднаква пречупвателна сила, това води до появата на кома ( 3rd order aberration ). При астигматичните роговици ако ''папийонката'' на астигматизъм не е симетрична по площ и сила се появява отново кома. Когато тези аберации са в ниски стойности, до голяма степен се коригират от лещата на окото. При всички ектазии на роговицата ( кератоконус, кератоглобус, pellucid marginal degeneration ) тези аберации се намират във високи степени и влият количествено и качествено на зрителната острота.

You are here: